Posted in: istorija

ZABORAVLJENA SRPSKA JUNAKINJA

Srbija se kroz svoju dugu istoriju može pohvaliti izuzetno hrabrim ženama.Jedna od njih je Stana Kovačević,danas potpuno zaboravljena junakinja Srpsko-Turskog rata 1876-1878. Stana Kovačević iz sela Crnovode u Bosni je zajedno sa svojim suprugom pošla U rat 1876.godine. Nije bilo uobičajeno da žena u uniformi,sa oružjem u rukama ratuje na frontu protiv osmanskih vojnika.Stana se zato prerušila u muškarca,samo da bi se borila zajedno sa dobrovoljcima,naročito s braćom Rusima.  

U boju na Drini,niko nije posumnjao u njen identitet hrabrog borca.Kada je kod Batakovića bio ranjen njen suprug Stevan,otkriven je Stanin identitet.Srpski bolničari su odneli ranjenog Stevana u bolnicu u Šabac.Za Stanu je to bio teži trenutak nego boj sa turskim vojnicima.Slušajući naricanje i plač,njeni saborci su se čudili kako to da je najhrabriji među njima -žena! To je,i pored ushićenja zbog Stanine hrabrosti u borbi,značilo da je izgubila mesto u ratnom stroju,jer je bilo nezamislivo da se žena nađe među srpskim vojnicima na liniji fronta.    

Kada je tokom rata 1876,zbog nepovoljnog razvoja situacije na glavnom Moravskom frontu, usledio poziv borcima na Drini da se,dobrovoljno upute ka Aleksincu,nastupilo je ,,iskušenje”za one iste koji su udaljili Stanu iz redova drinskih junaka! Zato je,po naprasno promenjenim merilima,dopušteno da se žena javi kao dobrovoljac za najteži front u ratu 1876! Za Stanu je to bila prilika da se ponovo bori za slobodu kao najviši lični i narodni ideal.  

U neravnopravnom sudaru,zadivila je svojom neustrašivošću.Komandant, general Černjajev,nagradio je Stanu Kovačević za junački podvig u borbama na Moravi.Skinuo je medalju za hrabrost sa svojih grudi i predao je junakinji sa Drine!      

izvor:Opanak.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *